2013 DE BLAUWE VOGEL

Maurice Maeterlinck (°1862 in Gent – *1949 in Nice (F)) was een Belgisch Franstalig dichter, toneelschrijver, prozaïst en essayist. 

Hij werd opgevoed in een gegoede familie. In Parijs kreeg hij de smaak te pakken voor literatuur. Maeterlinck, die opgroeide in een Franstalig milieu, schreef ook in die taal. Dat betekent niet dat hij geen Nederlands kende of het Nederlands ongenegen was. Als jonge advocaat pleitte hij in het Nederlands.

In 1895 ontmoette hij de operazangeres Georgette Leblanc. Hun relatie duurde 23 jaar. Zij was de reden waarvoor hij zich in 1897 in Parijs vestigde. In 1911 kreeg hij – als enige Belg tot op heden – de Nobelprijs voor Literatuur. Koning Albert I benoemde hem in 1932 tot graaf.

Tot zijn belangrijkste werken worden gerekend: Serres chaudes (dichtbundel, 1889), La princesse Maleine (toneel, 1889), het nog vaak opgevoerde Pelléas et Mélisande (1892), door Claude Debussy tot opera verwerkt (1902), en L’Oiseau bleu (toneel) dat in 1908 in Moskou werd gecreëerd. (bron: Wikipedia)

Onze versie van De Blauwe Vogel

Het sprookje vertelt het verhaal van twee arme houthakkerskinderen, het meisje Mytyl en haar broertje Tyltyl.

Zij vertrekken op zoektocht naar De Blauwe Vogel voor een ernstig ziek meisje. Vergezeld van de zielen van de dagelijkse dingen: Suiker, Melk, Water, Vuur, Brood en de Hond Tylo en de Kat Tylette beleven ze spannende avonturen. Verschillende keren denken de kinderen de vogel gevonden te hebben in het Bos, bij hun overleden grootouders in het Land van de Herinnering, in het Paleis van de Nacht of de Tijd, in de Tuin der Lusten en op het Kerkhof maar het dier sterft telkens of verandert van kleur.

Uiteindelijk besluiten ze om hun eigen vogeltje weg te geven aan het zieke meisje. Dan gebeurt er iets merkwaardigs: het vogeltje wordt blauw en de vreugde geneest het zieke meisje. De moraal van het verhaal: door iets van jezelf met liefde weg te geven, breng je een ander geluk.

Durf en symbolisme

Starlight Musical Productions vzw uit Middelkerke durfde het als eerste musicalvereniging aan om De Blauwe Vogel in 2013 tot een heuse musical te herwerken, compleet met eigen liedjes en muziek! Met een cast van 65 acteurs en dansers passeerden alles samen een 250-tal verschillende rollen de revue.

De Blauwe Vogel is een ‘symbolistisch’ theaterstuk. Het werd door de Gentenaar Maurice Maeterlinck geschreven voor het Kunsttheater van Moskou in het jaar 1908. Op dat ogenblik had het symbolisme in Europa zijn hoogtepunt al gekend, maar in Rusland was het nog in opmars.

Leuke weetjes over De Blauwe Vogel

  • De Blauwe Vogel werd 14 keer opgevoerd in De Branding in Middelkerke
  • Leden van de familie Maeterlinck waren op de première aanwezig
  • Gwen Deprez regisseerde de musical; Frédéric Mylle assisteerde
  • Thomas Vanhauwaert componeerde de muziek
  • Saskia Goetghebeur was de danscoach en werd door Hannelore Molenaers bijgestaan
  • Sonny Vande Putte coachte de zang
  • Tanguy Dewaele speelde Tyltyl
  • Anse Warmoes speelde Mytyl
  • Schrijver Do Van Ranst nam het peterschap over de productie op zich
  • Het Ensorinstituut uit Oostende stak een handje toe bij grime, kostuums en rekwisieten
  • De Blauwe Vogel won twee Gouden Meeuwen, eentje voor Tanguy Dewaele en eentje voor de totale productie; de decorploeg kreeg een nominatie