2022 JOELIA

In de toneelwereld heeft Koen Appels (°Nieuwpoort, 12 maart 1968) zeker al zijn strepen verdiend. Toen hij als twaalfjarige een mooie rol kreeg in Sinterklaas in Kabouterland, wist hij al dat dit geen eenmalig project zou zijn. Het duurde echter nog een aantal jaren vooraleer hij als volwassene op de planken ging staan. Een oude liefde werd passie. Jarenlang was hij aangesloten bij Toneelkring Kaproenken uit Oudenburg. In deze groep mocht hij vele producties en hoofdrollen op zijn palmares schrijven.

Daar zette hij ook zijn eerste stappen als regisseur door de regie op zich te nemen van Oh! Ma! en Ingesneeuwd. Daarnaast speelde hij diverse gastrollen in Oostende, Zandvoorde, Lichtervelde, …

Toen Kaproenken in 2000 de musical Oliver opvoerde, mocht Koen de rol van Fagin vertolken. De liefde voor musical ging nooit meer weg. Toen hij samen met zijn dochter deelnam aan de audities voor Peter Pan bij Starlight Musical Productions, was hij aangenaam verrast dat hij de rol van Kapitein Haak aangeboden kreeg. Daarna heeft Koen altijd een rol gespeeld bij de volgende producties van Starlight, zowel als speler, bestuurslid of assistent regie.

Voor het 10-jarig jubileum van Starlight stelde Koen voor om zelf het script en de songteksten te schrijven voor dat nieuwe project. Zo werd Joelia geboren. “Het was tevens een ideale gelegenheid om de “kinderen” van weleer, onze eerdere producties, een podium te geven als “volwassenen”. Die groep van jonge oudgedienden vormt vandaag onze steunpilaar en zij verdienden dit project.” dixit Koen Appels.

Onze versie van Joelia

Joelia werkt als poetsvrouw in de bekende Starlight Musical School. Stiekem droomt ze ervan om ooit in de voetsporen van haar overleden mama, zelf een gerenommeerde musicalster, te kunnen treden.

Nadat ze getuige was van audities en de ontevredenheid van de directeur, de regisseur en de leerkrachten, trekt ze haar stoute schoenen aan. Ze probeert de directeur en de regisseur te overtuigen van haar kunnen en vraagt om tot de school toegelaten te worden. Maar het gesprek eindigt pijnlijk wanneer blijkt dat de regisseur niet op haar vermeende talent zit te wachten en het inschrijvingsgeld voor de school € 25000,00 bedraagt.

Een onmogelijke opdracht voor een jong meisje. Maar ze blijft niet bij de pakken zitten en gaat terug naar haar vader om hem het gevraagde schoolgeld aan haar te lenen. Zijn reactie is niet helemaal wat ze ervan verwachtte.

Toch vindt Joelia een weg om in de school aanvaard te worden en stapt ze in een rollercoaster van liefde & vriendschap, verdriet & geluk, hoop & wanhoop.

COVID-19 Spelbreker

Het was de bedoeling dat Joelia op de planken kwam tijdens de krokusvakantie van 2021. Corona besliste daar echter anders over.

De lockdowns en de maatregelen in het kader van de pandemie deden het hele creatieve proces opschuiven. Audities in april 2020 werden geschrapt en gingen uiteindelijk maar door begin september 2021. En zelfs toen was nog niet alle leed geleden want de komst van de omikronvariant dreigde nog roet in het eten te gooien. Maar zelfs de geschrapte repetities konden de vastberadenheid van het bestuur van Starlight Musical Productions vzw niet aan het wankelen brengen. Groot was dan ook de opluchting toen de coronabarometer net op tijd naar oranje ging. Het werd uiteindelijk een fantastische musicalweek met steeds opnieuw een laaiend enthousiast publiek!

Joelia opgedragen aan Frieda Kemel

Frieda Kemel (°22 december 1960 – +2 maart 2021) zette een zeer geloofwaardige barones Elsa Schräder neer in The Sound of Music van de vzw Westend Musicalls in 2008. Gebeten door de musicalmicrobe werd ze stichtend lid en penningmeester van Starlight Musical Productions vzw “omdat het niet bij ene fijne keer mocht blijven”.

In 2011 zong ze als medicijnvrouw van de stam van Tijgerlelie en in het ensemble mee in onze eerste musical Peter Pan.

In De Blauwe Vogel in 2013 vertolkte ze ‘het Geluk gezond te blijven’.

Ze was één van de inwoonsters van het stadje Sint-Petersburg waar De Avonturen van Tom Sawyer zich in 2015 afspeelden aan de boorden van de Middelkerkse Mississippi.

Frieda schitterde een laatste keer als Mrs. Sowerberry in Oliver in 2017 want ze liet onze vijfde musical, Reinaert (2019), aan zich voorbij gaan.

Tijdens één van de online bestuursvergaderingen in het coronajaar 2020, waarin de ‘hunkering naar cultuurbeleving’ bijna tastbaar werd, liet ze weten om toch nog een keer aan audities, in casu die voor Joelia, deel te nemen. Het heeft helaas niet meer mogen zijn.

De bestuursleden van Starlight Musical Productions vzw hebben hun zesde musical, Joelia, opgedragen aan hun collega & vriendin Frieda.

Leuke weetjes over Joelia

 • Joelia werd 11 keer opgevoerd in Centrum De Branding in Middelkerke
 • Rik Lamote regisseerde de musical
 • Koen Appels schreef zowel het verhaal van Joelia als alle liedjesteksten
 • Peter & Emilie Pierre, vader & dochter, schreven de muziek; Emilie was ook de zangcoach
 • Thomas Vanhauwaert schreef de arrangementen
 • Anse Warmoes was de danscoach
 • Nathalie Cappelaere leidde het kledijteam
 • Sarah Baert was taalcoach
 • Michael Schollaert ontwierp de decors
 • Merel Stubbe speelde Joelia
 • Met de overgang naar code ‘oranje’, enkele weken voor de voorstellingen, steeg het toegelaten aantal zitjes in de zaal nog van 200 naar 240 wat enorm veel deugd deed bij alle betrokkenen!