2011 PETER PAN

James Matthew Barrie (°Kirriemuir (Schotland), 9 mei 1860 – *Londen, 19 juni 1937) was een Schots auteur en dramaturg.

Zijn jeugd werd getekend door een drama. Zijn oudere broer David junior overleed na een ongeluk met schaatsen op veertienjarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Het drama speelt zeker een rol in de verhalen en het toneelstuk dat Barrie later zou schrijven over Peter Pan, de jongen die niet wilde opgroeien. Hij werd naar diverse kostscholen gestuurd en raakte geïnteresseerd in toneel.

Barrie schreef zijn eigen toneelstukken en was van plan om schrijver te worden. Zijn familie overtuigde hem echter om te studeren en hij schreef zich in aan de Universiteit van Edinburgh.

Hij bleef echter schrijven voor theater: Ibsen’s GhostsQuality StreetWhat every woman knows en The Admirable Creighton. In 1894 huwde hij actrice Mary Ansell maar toen zij een affaire kreeg, zette hij er een punt achter. Barrie bleef schrijven tot hij in 1937 overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Hij had de auteursrechten van Peter Pan geschonken aan het Great Ormond Street Hospital in Londen die er tot 2007 van kon genieten. (bron: Wikipedia)

Onze versie van Peter Pan

Op een avond vliegen Peter Pan en het elfje Tinkerbel in Londen de slaapkamer binnen van Wendy, Jan en Michieltje Darling, op zoek naar Peters schaduw. Hij voert de kinderen mee naar Nimmerland, een prachtig afgelegen eiland vol avontuur die symbool staat voor de eeuwige jeugd en de kinderlijke fantasie.

In Nimmerland maken ze er kennis met de Verloren Jongens die Wendy als moeder opeisen, met prinses Tijgerlelie en de wilde indianen en met de gevreesde kapitein Haak en zijn piraten.

Langzaam maar zeker vergeten de kinderen wie hun ouders zijn en hoe het thuis was. Ze beleven ondertussen allerlei avonturen. Haak maakt van Wendy zelfs een heuse piraat. Wanneer de kinderen en de Verloren Jongens door de piraten gevangen genomen worden, is een ultieme strijd onvermijdelijk.

Wendy, Jan en Michieltje beseffen uiteindelijk dat het hoog tijd is om naar huis te gaan. De Verloren Jongens reizen met hen mee. Alleen Peter Pan blijft in Nimmerland want hij kiest ervoor om eeuwig jong te blijven en niet volwassen te willen  worden.

Leuke weetjes over Peter Pan

  • Peter Pan werd 14 keer opgevoerd in De Branding in Middelkerke
  • Lennert Creel regisseerde de musical; Anneleen Willemans assisteerde
  • Thomas Vanhauwaert componeerde de muziek
  • Saskia Goetghebeur was de danscoach
  • Marianne Carlier coachte de zang
  • Nils Knockaert & Jeroen Bossee speelden Peter Pan
  • Matilde Casier & Lieselot Van Brabant speelden Wendy
  • Actrice & zangeres Ann Van den Broeck nam het meterschap over de productie op zich