2015 DE AVONTUREN VAN TOM SAWYER

Samuel Langhorne Clemens, beter bekend onder zijn schrijversnaam Mark Twain, schreef heel wat maar werd vooral bekend door zijn romans De Lotgevallen van Tom Sawyer en De Lotgevallen van Huckleberry Finn. Laatstgenoemde wordt ook wel als de Great American Novel bestempeld. Twain genoot een enorme populariteit. Met zijn scherpzinnigheid en vlijmscherpe satire oogstte hij lof van zowel critici als collega’s.

Hij werd geboren in Florida in Missouri op 30 november 1835 als zoon van een plattelandskoopman uit Tennessee twee weken nadat de komeet Halley de aarde het dichtst genaderd was en voorspelde later dat hij zou sterven als de komeet weer langskwam. Hij bestudeerde meer dan twee jaar lang de Mississippi en behaalde in 1859 zijn loodsdiploma. Hij werkte op de rivier werken als loods tot in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak en het verkeer over de Mississippi beperkt werd. Ondertussen bleef hij volop schrijven.

In 1868 maakte Twain kennis met Olivia Langdon, zus van een collega-schrijver. Ze trouwden in februari 1870. Hun zoontje Langdon toen hij 19 maanden was. Olivia schonk nog het leven aan drie dochters: Susy, Clara en Jean Hun huwelijk duurde 34 jaar, tot het overlijden van Olivia in 1904. In 1906 begon Twain met zijn autobiografie. Een jaar later kende de Universiteit van Oxford hem een eredoctoraat in de Letteren toe. Twain stierf op 21 april 1910 aan een hartaanval in Redding, Connecticut, één dag voordat de komeet Halley de aarde het dichtst genaderd was. (bron: Wikipedia)

Onze versie van

De Avonturen van Tom Sawyer

Tom Sawyer is een jongen met een sterke verbeelding die het liefst kattenkwaad uithaalt. Hij woont bij zijn tante Polly en zijn halfzus Sam in het fictieve dorpje St. Petersburg, aan de oevers van de Mississippi. Hij is goed bevriend met Huckleberry “Huck” Finn, de zoon van de lokale dronkenlap. Hij wordt verliefd op een nieuw meisje in de stad, Becky Thatcher, maar zijn pogingen om het ‘aan te maken’ mislukken aanvankelijk.

Op een avond gaan Tom en Huck naar het kerkhof in de hoop een medicijn te vinden tegen wratten. Ze zijn er echter getuige van een moord. De kwajongens zien hoe Jack dr. Robinson doodt. Tom en Huck zweren dit voorval nooit aan iemand te vertellen uit angst dat hen ook iets zal overkomen. Ondertussen wordt de goedhartige Muff Potter beschuldigd van de moord. Dit knaagt aan Tom.

Tom, Huck en Joe Harper besluiten weg te lopen en zich op een eiland te vestigen om piraten te worden. Ze ontdekken dat de mensen in het dorp denken dat de drie verdronken zijn. Ze besluiten op hun eigen “begrafenis” terug te keren als ultieme grap. Het plan draait uit op een succes, en de jongens worden bij de dorpskinderen onthaald als helden. Tom krijgt eindelijk aandacht van Becky.   Wanneer kort hierop het proces tegen Muff Potter begint, besluit Tom zijn eed te breken. De ware dader wordt uiteindelijk gevat en alles eindigt goed.

Onheil en topstunt

Op donderdag 19 februari 2015 werd in de namiddag een onverwacht dringend medisch probleem vastgesteld bij de hoofdrolspeler waardoor onze Tom Sawyer, Viktor Quataert, in de vooravond nog onder het mes moest. Het bestuur van Starlight Musical Productions vzw zag zich genoodzaakt, in samenspraak met de cultuurdienst van Middelkerke, de vertoning van donderdagavond 20.00u af te gelasten.

Diezelfde avond nog verliet Jensen Baert zijn kot in Gent om samen met dirigente Laure Campion alle liedjes van ‘Tom’ door te nemen. Rond 23.30u besliste hij de uitdaging aan te gaan om de hoofdrol tegen de volgende avond in te studeren.

Na een waanzinnige vrijdag en met steun van het creatieve team en van de cast speelde hij vrijdagavond en de resterende dagen de rol van Tom Sawyer. Viktor is ondertussen weer in uitstekende gezondheid.

Leuke weetjes over

De Avonturen van Tom Sawyer

  • De Avonturen van Tom Sawyer werd 12 keer opgevoerd in De Branding in Middelkerke
  • Gwen Deprez regisseerde de musical; Frédéric Mylle assisteerde
  • Thomas Vanhauwaert componeerde de muziek
  • Saskia Goetghebeur en Hannelore Molenaers waren de danscoaches
  • Dirk Ooms coachte de zang
  • Viktor Quataert en Jensen Baert speelden Tom Sawyer
  • Lore Appels speelde Becky Thatcher
  • Sebastiaan Lamers en Siebe Reusen speelden Huckleberry Finn en Joe Harper
  • De Avonturen van Tom Sawyer won de groepstrofee van de Gouden Meeuw voor de totale productie; nominaties en eervolle vermeldingen waren er voor Viktor Quataert, Koen Appels en Lore Appels